Wymienniki ciepła, których główną funkcją jest wymiana ciepła pomiędzy dwoma (lub więcej) obiegami to kolejny rodzaj instalacji/aparatury, które warto izolować. Wymienniki ciepła są bardzo szeroką grupą urządzeń, które w zależności od przeznaczenia, mogą różnić się między sobą wielkością i rodzajem budowy. My się skupimy na pasteryzatorach, wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim.
Wydajne procesy pasteryzacji polegają na zachowaniu kontrolowanej obróbki termicznej, czyli podgrzaniu substancji np. mleka/śmietanki do temperatury pasteryzacja 75°C/90°. Pasteryzator może pracować w trybie ciągłym lub okresowym. Warunkiem przepływu ciepła jest wystąpienie różnicy temperatur. Ciepło przepływa od płynu o wyższej temperaturze do płynu o temperaturze niższej. Najczęściej spotykanym w przemyśle mleczarskim wymiennikiem ciepła jest pasteryzator płytowy.
W przypadku użytkowania pasteryzatora w układzie ogrzewania urządzenie oddaje część ciepła poprzez ścianki zewnętrzne na otoczenie. Im większy wymiennik wymiarowo, tym więcej ciepła może oddać na zewnątrz. Oczywiście są to straty cieplne, których w dobrze wykonanych układach ogrzewania należy unikać.
Izolowanie pasteryzatorów naszymi pokrowcami z serii SUM Higienic Guard obniża temperaturę powierzchniową urządzenia oraz oszczędza energię. Pokrowce SUM znajdują szerokie zastosowanie na instalacjach w sąsiedztwie produkowanych w tym przypadku mlecznych wyrobów.